BAHÇE GÜNÜ ETKİNLİĞİ

03 Ağu

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Düzce Ziraat Odasının iş birliği ile gerçekleştirilen fındıkta teknik bakım çalışmalarının uygulandığı demonstrasyon bahçesinde 02.08.2017 tarihinde “bahçe günü” Çilimli/Topçular’da düzenlenmiştir. Programa Düzce ili Vali yardımcıları Hasan Ruhi YAYLACI ve Hasan BAĞCI, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ULUDAĞ, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun KABAOĞLU ve Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan ÖZTÜRK katılmışlardır.

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Ahmet ULUDAĞ, bu uygulamanın yapılmasına katkıda bulunan kuruluşlara, çalışmayı destekleyen Bayer ve Timac Agro firmalarına, bahçe sahibi Jandarma Tuğgeneral (E) Turhan İNEGÖl’e ve bakım işlerini yapan üretici Hikmet YÜKSEL’e, uygulamalarda danışmanlık yapan Yrd. Doç. Dr. Nedim ALTIN ve Yrd. Doç. Dr. Hülya ÜNVER’e teşekkür etmiştir. Bahçe gününde üreticilerin, teknik elemanların, öğretim üyelerinin, fındığa girdi sağlayan ve fındığın çıktısını değerlendiren firmaların, muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının çiftçi gününde bir arada olmasının sevindirici olduğunu ve fındıkta teknik uygulamalardaki gelişmelerin yanı sıra üreticiye ve ülkemize daha fazla gelir getiren bir ürün olması için birlikte çalışılması gerektiğini vurgulamıştır. Yeni kurulan üniversitemizin ve fakültemizin her zaman üretici başta olmak üzere bütün paydaşlarla birlikte olacağını “değer üretmeye devam edeceğini” belirtmiştir. Daha sonra söz alan Ziraat Odası Başkanı Ramazan ÖZTÜRK de çiftçiler adına memnuniyetini ifade etmiştir.

Çalışmayı arazide takip eden, danışmanlığını yapan Ziraat Mühendisleri Burhan ŞAHİN (tarım Müdürlüğü) ve Şadiye ZAMBAK (Ziraat ve Doğa Bilimleri fakültesi ve Düzce Ziraat Odası) çalışmanın farklılıklarını ve neleri hedef aldıklarını bahçede anlatmışlardır. Üreticinin tekniğine uygun sayılabilecek sonbahar budaması yaptığı bahçede çalışmalar Nisan ayında gübreleme ile başlamıştır, daha sonra da tekniğine uygun olarak gübre uygulamalarına devam edilmiştir. Bahçede ana hastalık olarak külleme, ana zararlılar olarak fındık kurdu, Amerikan beyaz kelebeği ve kozalak akarı ve yabancıotlar belirlenmiş ve bunlara karşı bütünleşik (entegre) mücadele anlayışıyla kültürel, mekanik ve kimyasal mücadele uygulanmıştır. Özellikle dip sürgünü temizliği, yabancıotların biçilmesi, hastalık ve zararlılara karşı zamanında, dozunda çevreyi de koruyacak şekilde ilaçlamaların yapılması, tekniğine uygun ve doğru gübrelerin kullanılması konularına dikkat çekilmiştir. Bahçe günü sadece bir bahçede yapılmasına rağmen bu çalışmanın aynı zamanda Akçakoca’da da bir bahçede yürütüldüğünü söylemişlerdir.

Üreticilerin sorularına cevap verilmesi ile devam eden faaliyette Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Halil KÜTÜK, Doç. Dr. Mustafa İMREN, Yrd. Doç. Dr. Gülay KAÇAR ve Düzce ZDBF öğretim üyeleri Doç. Dr. Emine DEMİR ÖZDEN ve Yrd. Doç. Dr. Hülya ÜNVER de tecrübelerini paylaşmışlardır. Çevrenin ve zararlılarla mücadelede önem taşıyan faydalı canlıların korunması bilhassa vurgulanmıştır.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hayati EĞİLMEZ, Cumayeri ve Yığılca Ziraat Odası Başkanları İhsan KELEŞ ve Hüseyin YILGIN, İlçe Tarım Müdürleri Mustafa İLYASOĞLU, Ramazan TARAN, Aydın KOCA, Özgür KİBAR ve personelleri bahçe gününde aktif olarak yer almışlardır.